Brukerveiledning for administratorer

6.1 – Kontrollpanelet

Når du logger deg på som administrator kommer du vanligvis direkte til kontrollpanel-vinduet (Control Panel). Fordi mesteparten av innholdet på fafo.no legges inn via ZOO og ikke som vanlige Joomla-artikler og -kategorier, vil en del av den informasjonen som vises på denne siden ikke være særlig relevant for fafo.no. Siden består av en rekke bolker med diverse innhold. Bolkene på venstre side inneholder stort sett snarveier til andre administratorsider:

CONTENT

Valgene her for New Article Articles og Categories angår Joomla-artikler og -kategorier. Disse valgene skal med andre ord ikke brukes når du skal opprette en ny ZOO-artikler. Det finnes kun noen få vanlige Joomla-artikler på fafo.no som er opprettet av spesielle grunner:

  • Startside og Startside engelsk: Dette er to tomme artikler, og deres eneste funksjon er som «place holders» for forsidene på norsk og engelsk. Disse forsidene ser ut som vanlige ZOO kategori- eller Frontpage-sider, men de består i realiteten av en ZOOitemPro-listemodul som heter «Forsidenyhetsliste».
  • Siden finnes ikke/Page not found: Den andre artikkelen er en feilmeldingsside, som gir brukeren en del lenkevalg dersom den URLen de forsøker ikke fungerer. Som regel skyldes dette at vedkommende har en gammel lenke til sidene slik de var før de ble lagt om i 2014/15.

Media-lenken kan brukes, da bilder, grafikk, pdfer osv. stort sett lagres i image-mappen, som er det nivået du kommer inn på hvis du klikker på Media. NB! Dersom du ønsker å komme inn på et annet, høyere nivå på fafo-no må du logge deg på cPanel på fafo-tjeneren og klikke på File Manager.

STRUCTURE

Disse to lenkene kan brukes. Menu(s) viser deg menystrukturen, er altså det samme som å velge Menus > Manage fra hovedmenyen. Modules går direkte til Module Manager, og tilsvarer altså hovedmenyvalget Extensions > Modules.

USERS

Lenken Users kan også benyttes, den går direkte til brukeroversikten, og tilsvarer hovedmenyvalget Users > Manage.

CONFIGURATION

De tre valgene i denne bolken fungerer også:

  • Global: Denne lenken er det samme som å velge System > Global Configuration
  • Templates: Denne lenken er det samme som å velge Extensions > Templates
  • Language(s): Denne lenken er det samme som å velge Extensions > Language(s)

EXTENSIONS

Install Extensions: Denne lenken tilsvarer også valget Extensions > Modules.

MAINTENANCE

De tre valgene her har en dobbelfunksjon: De er både lenker til bestemte administratorsider, samtidig som de sjekker og gir deg beskjed om sidenes status:

  • Backup (is up to date): fafo.no bruker Akeeba Backup for å sikkerhetskopiere både nettsidene og MySQL-databasen i én «pakke», noe som gjør det svært enkelt å hente ut og gjenoppbygge en sikkerhetskopi av absolutt alt innhold på fafo.no dersom noe skulle gå galt. Det er satt opp en såkalt Cron job på fafo-tjeneren som automatisk sikkerhetskopier hver natt. Det eneste som bør stå her er derfor «Backup is up to date», noe som betyr at alt er OK og at du ikke behøver å gjøre noe. Skulle du klikke på lenken kommer du direkte til Components > Akeeba Backup > Backup Now. Se forøvrig kapittel 5.1.4 – Akeeba – automatisk sikkerhetskopiering.
  • Joomla! (is up to date): Dette er en sjekk for å se om selve Joomla! er oppdatert til siste versjon. Joomla! oppdateres ganske ofte (mange ganger i løpet av et år), som regel er dette forholdsvis små oppgraderinger for å tette sikkerhetshull eller rette feil, men det er uansett viktig å sørge for at Joomla! alltid er oppdatert. Dersom det finnes en oppdatering får du beskjed om dette her, samt at det kommer opp et lysrødt bånd øverst på siden som forteller det at Joomla! bør oppdateres. Klikker du på lenken går du rett til Components > Joomla! Update.
  • Updates are available/All extensions are up to date: fafo.no benytter en rekke ekstra komponenter og tillegg. Disse videreutvikles kontinuerlig, feil rettes og sikkerhetshull tettes. Det vil derfor stadig komme oppdateringer som bør installeres så raskt som mulig. Det bør helst sjekkes daglig hvorvidt det er kommet nye oppdateringer og deretter installere disse omgående. Men det er også en del ting å passe på i denne sammenhengen, derfor vil dette bli behandlet i et eget kapittel: 11.1 – Administrasjon av tillegg (Extensions) – installering, oppdatering. Hvis du klikker på denne lenken så kommer du direkte til Extensions > Manage > Update.

ZOO

Lenkene her kan selvsagt benyttes. De tar deg direkte til de ulike app-eksemplene som er i bruk på fafo.no.

You have post-installation messages

I den blå hovedbolken øverst på siden vises en stor blå knapp dersom du har installeringsmeldinger som bør leses. Det er en direktelenke til Compontents > Post-installation messages. NB! Ikke fjern disse meldingene selv om du har lest dem, da de andre administratorene også bør lese dem og eventuelt gjøre de endringer som er anbefalt i meldingene.

LOGGED-IN USERS

Viser administratorer/brukere som er logget inn.

POPULAR ARTICLES

Gjelder kun Joomla!-artikler.

RECENTLY ADDED ARTICLES

Gjelder kun Joomla!-artikler.

Redigeringsmeny