Tidligere arrangementer

Nysgjerrig på våre framtidige arrangementer?
Motta invitasjoner på e-post.

Kina i grisens år – steilere fronter
Lang Fafo-frokost
Onsdag 6. februar 2019, kl. 08.30–10.30
Fafo, Borggata 2B, Oslo

Jo Inge Bekkevold

Leder for Senter for asiatiske sikkerhetsstudier

Henning Kristoffersen

Spesialrådgiver / forsker

Mette Halskov Hansen

Professor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk

Harald Bøckman

Senior Visiting Scholar
Forsker
Fafo

Ved inngangen til grisens år har Kina lagt bak seg feiringen av 40-årsjubileet for reformene som ses på som starten på Kinas voldsomme vekst og utvikling. Kina har etablert seg som en verdensstormakt innen økonomi, teknologi og internasjonale prosjekter som «One Belt, One Road»-satsingen. Men utsiktene for politisk, økonomisk og internasjonal utvikling i Kina vurderes nå av mange som mørkere enn på lenge.

Likevel: Samtidig som veksten fortsetter skjerpes frontene i den pågående handelskrigen mellom USA og Kina. Og Kinas diplomatiske forhold til vestlige stormakter forverres. Xi Jinping bekreftet dystre spådommer da han i mars 2018 avviklet tidsbegrensingen på sin egen presidentperiode. Internt i Kina blir kårene for dem som ønsker å fremme alternative syn stadig vanskeligere.

Den 5. februar innledes grisens år i Kina. Tradisjon tro markerer Fafo kinesisk nyttår med et frokostseminar. Vi samler et panel av Kina-kjennere som belyser saker de mener det er viktig å følge med på for å forstå utviklingen i Kina i året som kommer. Blant temaene vi tar opp er kinesisk sikkerhetspolitikk, økonomi, teknologiutvikling, partiets rolle, miljø, og samfunnsutvikling – alt sett i lys av Kinas nasjonale og globale ambisjoner. Hva betyr dette for Kina, verden – og ikke minst for oss her hjemme?

Program

Velkommen ved Jon M. Hippe, Fafo

Innledninger ved

Kristin Dalen, Fafo. Lysark (pdf)

Jo Inge Bekkevold, IFS

Olav Chen, Storebrand. Lysark (pdf)

Henning Kristoffersen 

Mette Halskov Hansen, UiO. Lysark (pdf)

Harald Bøckman, LSE

Panelsamtale og spørsmål fra salen

Møteleder: Jon M. Hippe, Fafo

Fafo i Kina

Fafo har drevet forskningsaktiviteter i Kina siden 1994, og har utviklet et nært samarbeid med kinesiske institusjoner. Fafos forskning i Kina konsentrerer seg om velferd, fordeling, sårbarhet og sosial bærekraft, med spesiell vekt på konsekvenser av sosial og økonomisk endring for folks hverdag. Fafo er også engasjert i politiske analyser og i dialoger med kinesiske myndigheter og forskere. Fafo har et regionkontor i Beijing. Les mer om Fafos forskning i Kina (engelsk)

Peppa Gris

– Det er sjelden jeg reklamerer for en reklame, men reklamen for den kinesiske filmen basert på serien "Peppa Gris" vil jeg gjerne reklamere for. Drøyt 5 minutters film som gir et innblikk i dagens Kina, sa Mette Halskov Hansen på seminaret. Se reklamfilmen Official Video: What is Peppa (youtube)

181230 faksimile nrk peppa gris

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer om Fafos forskningstema