Skip to main content

Informasjon om bruk av UDIs data i prosjektet «Future of resettlement: Vulnerability revisited»

Fafo skal i løpet av 2024 analysere data som UDI innhentet om flyktninger som i 2023 ble fremmet av UNHCR som kvoteflyktninger til Norge fra Libanon, Rwanda og Romania/Libya.

 

UDI vil dele opplysninger som er innhentet i forbindelse med deres saksbehandling av spørsmålet om utvelgelse og beskyttelse av flyktningene som ble fremmet.

Fafo skal bruke informasjonen til å undersøke hvilke opplysninger UDI innhenter og hvilke vurderinger UDI gjør, og hvordan dette former hvem som gis beskyttelse som kvoteflyktninger i Norge.

Resultatene av Fafos undersøkelser skal publiseres i vitenskapelige artikler.

Hvordan dataene behandles

Data er anonymisert – det vil si at vi ikke har navn eller personnummer som direkte identifiserer personene. Fordi opplysningene for noen likevel kan være indirekte identifiserbare (for eksempel om vi ser på fødselsdato, hvilken by personen kommer fra og hvilke land hen har reist gjennom før hen kom til Norge) har vi likevel skrevet under på taushetserklæring for å få denne informasjonen. Vi vil ikke presentere analyser der enkeltpersoner er gjenkjennbare.

Informasjonen skal brukes til analyser som kan danne grunnlag for politikkutforming, og forskningsartikler.

Det er kun forskere som deltar i prosjektgruppen som vil ha tilgang til materialet, og dataene vil oppbevares på en server med høy sikkerhet. Datamaterialet vil bli slettet ved prosjektslutt – og senest innen utgangen av 2024.

Rettigheter

Personer som ble fremmet av UNHCR som kvoteflyktninger til Norge fra Libanon, Rwanda og Romania/Libya i 2023, kan når som helst protestere mot at de inkluderes i dette forskningsprosjektet, og har rett til å be om innsyn i, retting, og sletting av personopplysninger om seg selv. Man trenger ikke å oppgi noen grunn.

Vi vil da starte prosessen med å identifisere denne personen i vårt materiale, og vi vil innen en måned melde tilbake om hvorvidt vi har klart å identifisere personen i materialet. I så fall vil hen bli tatt ut før videre analyser blir gjort.

Hvis vi mener at personen ikke kan identifiseres, eller at rettighetene ikke kan utøves, vil vi gi deg en god begrunnelse for dette.

Det vil ikke ha noen negative konsekvenser for deg hvis du velger å protestere. Det er også mulig å klage til Datatilsynet om hvordan data blir brukt eller oppbevart.

Spørsmål?

Hvis du har spørsmål til studien, eller ønsker å vite mer eller å benytte deg av dine rettigheter, ta kontakt med:

Hvis du har spørsmål knyttet til vurderingen av prosjektet som er gjort av Sikts personverntjenester, kan du ta kontakt med:

Kontaktperson

Mer om prosjektet

Oppdragsgiver: Norges forskningsråd