torsdag 17. oktober 2024
kl. 14:00–15:30
Samarbeid på tvers av landegrenser må til for å slå ned på utnytting av personer som arbeider i et annet land enn det de bor i. Men – det mangler både verktøy og kompetanse i kontrolletatene. Norge skal etter planen snart delta for fullt i den europeiske arbeidsmarkedsmyndigheten ELA. Spørsmålet er hva slags bistand som kan forventes.
-
Kaffe/te
-
Ny forskning lanseres
-
Innlederspørsmål: SMS 469 10 718
Arbeidskraft og tjenester skal kunne bevege seg fritt innenfor EUs indre marked, som Norge er del av gjennom EØS-avtalen. Samtidig er håndhevingen av regelverket for mobile arbeidstakere overlatt til hvert enkelt land. Mangelfull registrering av hvem som kommer og språkproblemer er bare noen av utfordringene som inspektører i det norske Arbeidstilsynet står ovenfor i den forbindelse.
Dette er blant temaene i en ny rapport fra Fafo, om håndhevingspraksis og samarbeid mellom de nasjonale tilsynene på tvers av landegrenser i Norden og Baltikum, som vil bli presentert på dette seminaret. Den beskriver blant annet hvor kompleks en inspeksjon kan bli når inspektører møter arbeidstakere fra land utenfor EU/EØS-området (tredjeland) som sendes til Norge via et EU-land. Rapporten peker også på vanskelighetene med å sanksjonere brudd på regelverket når virksomhetene er etablert i andre land. Resultatet kan bli fri flyt utenfor tilsynenes kontroll. Arbeidet med rapporten er finansiert av European Social Fund Plus (ESF+).
Den europeiske arbeidsmarkedsmyndigheten ELA ble etablert i 2019 for å bistå landenes håndheving av regelverket for mobile arbeidstakere. ELA ble inntatt i EØS-avtalen i desember 2023. Nå har forslaget til gjennomføring i Norge vært ute på høring. Det er ventet at Norge går fra å være observatør i ELAs styre til å bli fullverdig deltaker i ELA når behandlingen er ferdig.
Å ha oversikt over de mobile arbeidstakerne ved hjelp av registreringsordninger blir ansett for å være avgjørende i forbindelse med håndheving. På dette seminaret får du høre mer om den belgiske ordningen Limosa. Er det på tide å få noe liknende i Norge?
Du møter blant andre
Velkommen ved Anne Mette Ødegård, seniorforsker, Fafo
Presentasjon av rapporten «Better enforcement through improved Nordic Baltic Cooperation», ved Fafo-forskerne Kristin Alsos og Johanne Stenseth Huseby. (Innledningen holdes på norsk)
Hva slags nye verktøy trenger inspektørene i Arbeidstilsynet? ved Cecilie Myrvold, seniorinspektør i Arbeidstilsynet
Hva kan vi forvente av full deltakelse i den europeiske arbeidsmarkedsmyndigheten ELA? ved Mona Næss, avdelingsdirektør i Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Hvordan få tilsyn og kontroll på tvers av landegrenser til å fungere bedre? ved Pedro Assares, Head of unit, Enforcement and analysis, European Labour Authority (ELA). (Innlegget holdes på engelsk)
Hva er fordelen med den belgiske registreringsordningen LIMOSA? ved Anne Mette Ødegård, Fafo
Spørsmål fra studio og seerne
Møteledelse ved Anne Mette Ødegård, Fafo
Ny publikasjon – last ned gratis nettversjon
Praktisk info
Informasjon til dere som ønsker å være publikum i LO Media Studio:
- Seminaret holdes i Studio 1, Statstilsattes Hus, Møllergata 10, inngang Skråninga, Kart
- 4 HC p-plasser i Skråninga, samt flere i omkringliggende gater. NB! i forbindelse med bygging av regjeringskvartalet er omkringliggende gater tidvis stengt. Sjekk google map for oppdatert informasjon om omkjøring / tilgjengelighet før du evnt kjører bil.
- Kaffe/te serveres fra kl. 13.45.
- Seminaret er gratis og varer kl. 14.00–15.30
Informasjon til dere som vil se direktesendingen på Fafo-tv:
- Sendingen starter kl. 14.00.
- Du kan sende inn spørsmål underveis i seminaret på sms til 469 10 718.
- Du kan også se opptak i ettertid.
- Sendingen er tilgjengelig for alle, men kun de påmeldte får tilsendt lenker til presentasjonene.
is funded by the European Social Fund Plus (ESF+)