24-samarbeidet er et statlig initiativ for en bedre samordnet innsats for utsatte barn og unge. Fafo har i den forbindelse utviklet et kunnskapsgrunnlag for arbeidet med bedre tverrsektorielt samarbeid og mer helhetlig oppfølging av utsatte barn og unge i kommunene. Dette notatet inneholder en Powerpoint-presentasjon utviklet med utgangspunkt i kunnskapen som er kartlagt og skal kunne anvendes i forvaltningens arbeid med 0–24-oppdraget. Stikkord: Hvorfor det er viktig med samordnet innsats overfor utsatte barn og unge, hvorfor tverrsektorielt samarbeid kan være vanskelig, og hva man kan gjøre for å fremme en mer helhetlig innsats i kommunene?
‣ Les mer og last ned notatet: «0–24-samarbeidet. Et kunnskapsgrunnlag»
Den nordiske modellen trekkes fram som godt egnet til å takle digitalisering og automatisering. Likevel anslår gjerne forskere at dette vil kunne få ganske dramatiske konsekvenser for utviklingen i og sammensetningen av arbeidsmarkedet. Disse beregningene er imidlertid gjerne utarbeidet av forskere som tar utgangspunkt i situasjonen i USA. I samarbeid med ledende forskere fra MIT, Universitetet i Michigan og Universitetet i Gøteborg skal Fafo studere hvordan digitaliseringen vil påvirke sysselsettingen og arbeidsmarkedene i Norge, Sverige og USA. Vi er opptatt av hvordan arbeidsmarkedets aktører og institusjoner påvirker og former digitaliseringen og dets utfall i de ulike land – og omvendt.
‣ Les mer om prosjektet: «Digitaliseringens betydning for arbeid og sysselsetting i Norden og USA»
I dette prosjektet skal utelivsbransjen kartlegges, blant annet for å se hva slags endringer som har skjedd siden forrige undersøkelse i 2014. Dette vil gi kunnskap om sysselsetting og kjennetegn ved de ansatte, lønns- og arbeidsvilkår, HMS og kjennskap til useriøs virksomhet. Oppdraget gjennomføres for Arbeidstilsynet, som også vil ha en vurdering av om iverksatte tiltak har hatt en effekt.
‣ Les mer om prosjektet: Hvordan har utviklingen i utelivsbransjen vært de siste fem årene?
Kartlegging av kompetanse og karriereveiledning er to nye tiltak innen norsk integreringspolitikk. Dette prosjektet skal undersøke hvordan disse tiltakene kan bidra til at bosatte flyktninger gjør mer målrettede kvalifiserings- og karrierevalg, samt at kommunene bedre kan tilpasse tiltak overfor gruppen. Fafo leder og gjennomfører prosjektet i samarbeid med Agenda Kaupang. Oppdragsgiver er IMDi.
‣ Prosjektside: «Kompetansekartlegging og karriereveiledning»
‣ Fafos sammendrag: Ellen Cecilie Andresen og Anne Hatløy: «Ernæringsinnsats i norsk utviklingssamarbeid» (pdf)
‣ Les mer om prosjektet og handlingsplanen på Norad.no
‣ Les mer om prosjektet
‣ Forskningstema: Barnevern
‣ Forskningstema: Fattigdom