I dette prosjektet drøfter vi spørsmål knyttet til digitalisering og ansattes personvern, og i hvilken grad tillitsvalgte involveres når virksomhetene innfører ny digital teknologi som kan bidra til økt kontroll og overvåking av ansatte. Spørsmålene er sett i lys av regelverket på området., og med vekt på reglene om tillitsvalgtes medvirkning i arbeidsmiljøloven og hovedavtalene.
Hovedprosjektet - Et bærekraftig arbeidsliv for alle - utfordringer og muligheter - er et prosjekt finansiert av Forte, det svenske forskningsrådet. Prosjektet ledes av Daniel Falkstedt ved Karolinska institutet i Stockholm. Prosjektet har fire ulike arbeidspakker. Fafo deltar i arbeidspakke 4, hvor hovedfokuset er på seniorpolitikk og hvordan tiltak og initiativ på virksomhetsnivå kan få flere til å kunne og ville jobbe lengre. Dette delprosjektet ledes av Katarina Kjellberg ved Karolinska. I tillegg deltar Maria Albin, Annika Lindahl Nordberg, Magnus Linnarud Johansson og Karina Berglund, alle ved Karolinska institutet.
Regjeringen har lagt fram forslag til endringer i regelverket for inn- og utleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak. Formålet med prosjektet er å kartlegge virkningene av de nye bestemmelsene og vurdere hvilke konsekvenser endringene får for arbeidstakere, virksomheter, på arbeidsmarkedet og for samfunnet i stort. Prosjektet utføres i et samarbeid mellom Fafo og Samfunnsøkonomisk analyse.
Prosjektet består av tre elementer: En spørreundersøkelse blant Norske frisør- og velværebedrifters medlemsbedrifter. En spørreundersøkelse blant frisører som er medlemmer i Fagforbundet og ansatte i de største medlemsbedriftene til NFVB, og en kartlegging av frisør- og velværebransjen basert på SSBs sysselsettingsstatistikk.
Fafo skal lage en kunnskapsoversikt over høyt fravær i skolen. Oversikten vil si noe om årsaker til høyt fravær, fraværets utbredelse og endring over tid, og om tiltak som fungerer når det gjelder å redusere fravær.
Dette prosjektet skal identifisere beste praksis og bidra i arbeidet med å forbedre transnasjonalt samarbeid om håndheving av reguleringer for utstasjonerte arbeidstakere. Målet er også å bidra med kunnskap til arbeidet i European Labour Authority (ELA). Fafo vil samarbeide med abeidstilsynene i Norge, Danmark, Island, Latvia, Estland, Litauen og Finland. Partene i arbeidslivet vil også bli involvert i forbindelse med prosjektet. Arbeidet skal gjennomføres ved hjelp av dokumentanalyse, intervjuer og workshops og resultatene skal formidles på seminarer.
Formålet med prosjektet er å bidra til mer kunnskap om hvordan ulike lands modeller for å håndheve arbeidsrettslige reguleringerer er bygget opp og hvordan de fungerer. Dette skal gjøres gjennom å beskrive og sammenligne de nasjonale modellene i ulike europeiske land. Prosjektet er ledet av britiske Resolution Foundation og resultatene av prosjektet skal bidra til en større forståelse av hvordan en alternativ håndhevingsmodell kan se ut i Storbritania.
Dette prosjektet vil dokumentere rollen til og arbeidsformene i Arbeidstilsynet. Videre vil vi utrede aktiviteter til interne og eksterne forebyggende tjenester som støtter etterlevelse og fremmer HMS, og til slutt beskriver vi samspillet mellom disse to
Prosjektet analyserer lønnsforskjeller i det statlige tariffområdet og undersøker rollen av lønnsforskjeller mellom virksomheter og lønnsforskjeller innenfor virksomheter.
Det siste året har de frivillige organisasjonene opplevd en markert økning i antall personer som søker hjelp til livsnødvendige forbruksgoder som mat og klær. I dette prosjektet skal vi undersøke utviklingen i bruk av Frelsesarmeens tilbud om matutdeling i tre norske byer. Gjennom registreringer, intervjuer med de som deler ut mat og intervjuer med de som står i matkø, ønsker vi å finne ut hvordan situasjonen har endret seg når det gjelder hvor mange som søker slik nødhjelp, samt hva som kjennetegner de som mottar hjelp
Beskriver omfang, kostnader, begrunnelser og effekter av ulike former for vikarbruk i de kommunale helse- og omsorgstjenestene og i spesialisthelsetjenesten.
OGT kartlegger muligheter for rettferdig omstilling, gjennom deltagende forskning med relevante interessentgruppe fra næringsliv, sivilsamfunn og myndigheter i Storbritannia, Danmark og Norge. Prosjektet ledes av Stockholm Environmental Institute (SEI) og Climate Strategies.
Det norske forsknings-teamet, ledes for tiden av FNI i samarbeid med Fafo.
NAVs vurderinger av brukeres behov spiller en avgjørende rolle for hvilke tjenester brukerne får tilgang til. I behovsvurderingen kartlegger veiledere brukernes behov for hjelp for å komme i arbeid, og foreslår relevante tiltak og ytelser. Mange saker blir imidlertid ikke tilstrekkelig opplyst i disse kartleggingene, og utfallet av vurderingene mangler ofte individuelle begrunnelser.