Fafo har evaluert «Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold» som ble inngått mellom helsemyndighetene og matbransjen i 2016. Hvordan har de ulike partene arbeidet for å imøtekomme avtalen? Har intensjonsavtalen vært et riktig verktøy for å fremme et sunt kosthold?
I desember 2016 signerte matbransjen og helsemyndighetene i Norge Intensjonsavtalen om tilrettelegging for et sunnere kosthold. Avtaleperioden varte fram til desember 2021. Ved utgangen av avtaleperioden i 2021 var det 101 aktører i matbransjen som hadde signert avtalen. De store dagligvarekjedene, grossister, produsenter og bransjeorganisasjonene var med fra starten. I 2018 kom også serverings- og servicebedriftene som kantiner, bensinstasjoner og restauranter, inn.
Overordnet målet med avtalen:
Hensikten med samarbeidet:
Evalueringen viser at aktørene har definert befolkningshelse som ett av deres strategiske mål i en eller annen form, og intensjonsavtalen gir drahjelp og retning til dette arbeidet. Flere funn blir presentert på seminaret.
Velkommen ved Sissel C. Trygstad, forskningssjef, Fafo
Om intensjonsavtalen og myndighetenes erfaringer ved Ole Henrik Krat Bjørkholt, statssekretær (Ap), Helse- og omsorgsdepartementet
Presentasjon av ny rapport ved Anne Hatløy, forsker I, Fafo og Svein Erik Stave, forsker, Fafo
Kommentarer fra
Petter Haas Brubakk, adm.dir, NHO Mat og Drikke
Anne-Cecilie Kaltenborn, adm.dir, NHO Service og Handel
Inger Lise Blyverket, forbrukerdirektør, Forbrukerrådet
Liv Elin Torheim, nestleder, Nasjonalt råd for ernæring
Magnus Birkelund, bransjedirektør servicehandel, Virke
Panelsamtale med alle som har holdt innlegg eller kommentar.
Samtalen ledes av Anne Inga Hilsen, Fafo
Den nye rapporten «Intensjonsavtalen for sunnere kosthold. Sluttrapport 2016–2021» er forfattet av Anne Hatløy, Ketil Bråthen, Svein Erik Stave og Anne Inga Hilsen.
Rapporten offentliggjøres på seminardagen, og kan da fritt lastes ned fra fafo.no
Prosjektet Intensjonsavtalen om sunnere kosthold har vært gjennomført på oppdrag fra Helsedirektoratet.
Seminaret blir arrangert av Helsedirektoratet og Fafo.
Begrenset antall plasser i vårt auditorium. Ubegrenset antall seere på Fafo-tv. Ved påmelding, velg om du vil komme til Fafo eller følge sendingen.
Informasjon til dere som ønsker å være publikum i Fafos lokaler:
Informasjon til dere som vil se direktesendingen på Fafo-tv: