Arrangementer
Har det blitt enklere for forbrukeren å ta sunnere valg?
Fafofrokost med rapportlansering
Torsdag 2. februar 2023, kl. 08.30–09.45
Fafo, Borggata 2B, Oslo

   Jeg melder meg på    Se sendingen på Fafo-tv

Ole Henrik Krat Bjørkholt

Statssekretær (Ap)

Anne-Cecilie Kaltenborn

Administrerende direktør

Petter Haas Brubakk

Adm.dir

Magnus Birkelund

Bransjedirektør servicehandel

Liv Elin Torheim

Nestleder

Inger Lise Blyverket

Forbrukerdirektør
Forsker I
Fafo
Forsker I
Fafo
Forsker
Fafo
Forskningssjef
Fafo

Fafo har evaluert «Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold» som ble inngått mellom helsemyndighetene og matbransjen i 2016. Hvordan har de ulike partene arbeidet for å imøtekomme avtalen? Har intensjonsavtalen vært et riktig verktøy for å fremme et sunt kosthold?

I desember 2016 signerte matbransjen og helsemyndighetene i Norge Intensjonsavtalen om tilrettelegging for et sunnere kosthold. Avtaleperioden varte fram til desember 2021. Ved utgangen av avtaleperioden i 2021 var det 101 aktører i matbransjen som hadde signert avtalen. De store dagligvarekjedene, grossister, produsenter og bransjeorganisasjonene var med fra starten. I 2018 kom også serverings- og servicebedriftene som kantiner, bensinstasjoner og restauranter, inn.

Overordnet målet med avtalen:

  • inntaket av salt, tilsatt sukker og mettet fett skulle reduseres i befolkningen,
  • inntaket av frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter, fisk og sjømat skulle øke.

Hensikten med samarbeidet: 

  • gjøre det lettere for forbrukerne å ta sunnere valg,
  • og øke andelen av befolkningen som har et balansert kosthold i tråd med myndighetenes kostråd.

Evalueringen viser at aktørene har definert befolkningshelse som ett av deres strategiske mål i en eller annen form, og intensjonsavtalen gir drahjelp og retning til dette arbeidet. Flere funn blir presentert på seminaret.

Program

Velkommen ved Sissel C. Trygstad, forskningssjef, Fafo

Om intensjonsavtalen og myndighetenes erfaringer ved Ole Henrik Krat Bjørkholt, statssekretær (Ap), Helse- og omsorgsdepartementet

Presentasjon av ny rapport ved Anne Hatløy, forsker I, Fafo og Svein Erik Stave, forsker, Fafo

Kommentarer fra
Petter Haas Brubakk, adm.dir, NHO Mat og Drikke
Anne-Cecilie Kaltenborn, adm.dir, NHO Service og Handel
Inger Lise Blyverket, forbrukerdirektør, Forbrukerrådet
Liv Elin Torheim, nestleder, Nasjonalt råd for ernæring
Magnus Birkelund, bransjedirektør servicehandel, Virke

Panelsamtale med alle som har holdt innlegg eller kommentar.
Samtalen ledes av Anne Inga Hilsen, Fafo

Ny publikasjon

20833Den nye rapporten «Intensjonsavtalen for sunnere kosthold. Sluttrapport 2016–2021» er forfattet av Anne Hatløy, Ketil Bråthen, Svein Erik Stave og Anne Inga Hilsen.

Rapporten offentliggjøres på seminardagen, og kan da fritt lastes ned fra fafo.no

Prosjektet Intensjonsavtalen om sunnere kosthold har vært gjennomført på oppdrag fra Helsedirektoratet.

 

 

 

Arrangører

Seminaret blir arrangert av Helsedirektoratet og Fafo.

Hdir logo Fafo logo

 

Praktisk info

Begrenset antall plasser i vårt auditorium. Ubegrenset antall seere på Fafo-tv. Ved påmelding, velg om du vil komme til Fafo eller følge sendingen.

Informasjon til dere som ønsker å være publikum i Fafos lokaler:

  • Frokost (håndmat, frukt og kaffe/te) serveres fra kl. 08.15.
  • Seminaret finner sted kl. 08.30–09.45. Det er gratis og åpent for alle.
  • Fafo holder til i Borggata 2B ved politihuset og Grønland kirke. 10 minutters gange fra Oslo S, Grønland eller Tøyen T-banestasjon. Buss 37 stopper nedenfor politihuset. Borggata 2B har innkjøring via Grønlandsleiret. Kart

Informasjon til dere som vil se direktesendingen på Fafo-tv:

  • Sendingen starter kl. 08.30.
  • Du kan sende inn spørsmål underveis i seminaret på sms til 469 10 718.
  • Du kan også se opptak i ettertid.
  • Sendingen er tilgjengelig for alle, men kun de påmeldte får tilsendt lenker til presentasjonene.