Arbeidslivsintegrering
Forskningstema
Arkivert side
Dette er ikke lenger et eget forskningstema hos Fafo. Sida beholdes likevel av arkiveringshensyn. Den vil ikke oppdateres aktivt fra juni 2025.
Fafo forsker på innvandreres og etniske minoriteters møte med, og deltakelse i, det norske arbeidsmarkedet. Vi studerer inkluderings- og ekskluderingsprosesser i arbeidslivet, blant annet i ansettelser. Fafo gjennomfører også prosjekter om hva som forklarer og preger innvandreres yrkesdeltakelse og arbeidsforhold, herunder betydning av kjønn og familiepraksiser, helse, innvandreres kompetanse og kravene i arbeidslivet.
Innsats og samarbeid fra myndighetene, arbeidsgivere og partene i arbeidslivet om mangfold og likestilling er et sentralt tema i dette forskningsfeltet. Fafo har gjennomført en rekke prosjekter om hvordan ulike aktører i integreringsarbeidet kan bidra til å løfte flyktninger og innvandrere inn i arbeidsmarkedet, og motvirke diskriminering av etniske minoriteter.
Forskere
-
Kontaktperson:
Fafo-publikasjoner
Artikler og bokkapitler
Annen publisering
Arrangementer
Fullførte prosjekter
Prosjektet skal kartlegge hvor mange som ligger under, på og over de allmenngjorte lønnssatsene i allmenngjorte bransjer. Datagrunnlaget er SSBs lønnsstatistikk for 2022. Resultatene skal sammenlignes med tilsvarende anslag for 2019-2021.
Etter ny integreringslov har flyktninger og innvandrere rett og/eller plikt til å gjennomføre karriereveiledning når de kommer til Norge. I dette prosjektet undersøker vi hvordan tilbud om karriereveiledning er organisert, hvilke styrker og svakheter som finnes i dagens modeller og hvordan tilbudet kan utvikles videre slik at det treffer behovene blant nyankomne flyktninger og innvandrere best mulig.
Hellas har store utfordringer med lav sysselsetting blant unge og kvinner Hensikten med prosjektet er å dokumentere og analysere situasjonen i det greske arbeidsmarkedet for å avdekke barrierer som påvirker unges og kvinners arbeidsmarkedsdeltakelse. Videre skal det foreslå virkemidler som kan bidra til økt sysselsetting blant unge, herunder hvilke grep som kan ta for å bryte kjønnsrelaterte barrierer.
Prosjektet, som utføres på oppdrag av IMDi, handler om rekruttering til offentlig sektor.
Formålet med prosjektet er å utarbeide et forslag til et indikatorsett for å kartlegge diskriminerings- og likestillingssituasjonen for innvandrere, deres barn, urfolk og nasjonale minoriteter.