Ukraina og ukrainske flyktninger
Fafo forsker på en rekke ulike spørsmål knyttet til Ukraina-krigen, med særlig vekt på migrasjon og migranter. Vi har også utført noe forskning på spørsmål som gjelder Ukraina og ukrainere forut for krigsutbruddet.
Fafo har en betydelig portefølje av prosjekter som følger ukrainske flyktninger i Norge og ellers i Europa, gjennom flukt, bosetting, integrering og eventuelt retur.
Vi undersøker hvem som flykter fra Ukraina nå, og hva som påvirker hvilket land de velger å reise til i prosjektet «Migrasjonsbeslutninger blant ukrainere i Europa» (UDI) og «MARE – European Management of Migration and Refugees» (Forskningsrådet).
Gjennom fire ulike prosjekter, ser vi på
- flyktningenes møter med introduksjonsprogrammet, og hvordan norske kommuner og fylkeskommuner har klart omstillingen til de høye ankomsttallene.
- bruken av kort programtid og konsekvenser av de høye ankomsttallene og midlertidig lov for personer med midlertidig beskyttelse
- fylkeskommunens rolle, formell kvalifisering innenfor introduksjonsprogrammet, og tilbudet til 16–17-åringer som ikke lenger har rett til opplæring etter integreringsloven.
- innføringen av standardiserte elementer i introduksjonsprogrammet, og IMDIs brukerundersøkelse blant deltakere i introduksjonsprogram.
I alle disse prosjektene er ukrainske flyktninger den viktigste deltakergruppen. De høye ankomsttallene i kjølvannet av invasjonen i Ukraina er også en viktig del av rammeverket for hvordan integrasjonsprogrammene utformes i norske kommuner.
I prosjektet «Tillit blant flyktninger» skal forskere på Fafo gjennom survey med longitudinelt design følge ukrainske flyktninger over tid, for å forstå hvordan tillitt til institusjoner endrer seg med botid i Norge.
I «undersøkelse av matutdeling i regi av frivillige organisasjoner og andre relevante aktører» ser vi på matsikkerhet og matutlevering i Norge, men har et særlig fokus på hvordan og hvorfor flyktninger fra Ukraina bruker matutleveringene.
Rapporter og notater
Annen publisering
Prosjekter
Ved inngangen til 2021 innføres en rekke standardiserte elementer i introduksjonsprogrammet for flyktninger. Noen er obligatoriske både for kommunene og for deltakerne – andre er frivillige å ta i bruk. Målet er at de standardiserte elementene skal gjøre det enklere for kommunene å planlegge, utforme og gjennomføre gode program.
I dette prosjektet, MARE, ser vi på Europas rolle i håndteringen av flyktninger i fire områder, Amman i Jordan, Bequaa-dalen i Libanon, Agades i Niger og Nakivale i Uganda.