Fafos helserelaterte forskning fokuserer på sosiale dimensjoner av helseproblemer, inkludert ulikhet, sårbarhet, mestringsstrategier og tilpasning. Vårt mål er å fremme forskning av høy kvalitet og evalueringer for å forbedre og redusere ulikheter i folks helse og tilgang på helsetjenester. Vi har et særlig søkelys på marginaliserte grupper, deriblant populasjoner i konflikt og sårbare områder.
For å oppnå rettferdig helse kreves både et statlig ansvar og global kollektiv handling. Sosioøkonomisk ulikhet fører til ulik tilgang på mat, helsetjenester og andre offentlige tjenester. Dette igjen fører til forskjeller i helseutfall, som for eksempel sykdom, underernæring og for tidlig død. Helsesvikt kan oppstå direkte i forbindelse med konflikt eller katastrofe og mer indirekte som følge av dårligere tjenestetilbud.
Som sentrale drivere av sosioøkonomisk utvikling, har strategier for å fremme, beskytte og støtte optimal helse fått økende global oppmerksomhet. God helse og livskvalitet er en viktig del av FNs bærekraftsmål, både spesifikt i mål 3, og en underliggende forutsetning for oppnåelse av de andre målene, særlig mål 1 om fattigdom, mål 4 om utdanning, mål 5 om likestilling, mål 8 knyttet til anstendig arbeid og mål 10 om ulikhet.
Fafos forskningskompetanse innen folkehelse inkluderer blant annet dødelighetsberegninger, mor-barn helse, ernæring og matvaresikkerhet. Videre har Fafo forsket mye på folks tilgang på, rett til og bruk av ulike helsetjenester. Helsemoduler er en integrert del av Fafos levekårsundersøkelser, samt forskning knyttet til konflikt, katastrofer og miljøtilpasning. En sentral del av vårt arbeid på disse områdene er å utvikle indikatorer og målemetoder for å vurdere endringer i helse og ernæring på en mest mulig korrekt måte.
Lawrence King, Gábor Scheiring & Elias Nosrati
Deaths of Despair in Comparative Perspective Annual Review of Sociology , 2022Debritu Nane, Anne Hatløy & Bernt Lindtjørn
Barriers to Management of Moderate Acute Malnutrition Among Children Aged 6 to 59 Months in Damot Pulassa, Wolaita, South EthiopiaChristiane Horwood, Sphindile Mapumulo, Lyn Haskins, Vaughn John, Silondile Luthuli, Thorkild Tylleskär, Paulin Mutombo, Ingunn M. S. Engebretsen, Mala Ali Mapatano & Anne Hatløy
A North–South-South partnership in higher education to develop health research capacity in the Democratic Republic of the CongoAnne Hatløy, Silondile Luthuli, Vaughn John, Lyn Haskins, Sphindile Mapumulo, Paulin Mutombo, Thorkild Tylleskär, Ingunn M. S. Engebretsen, Christiane Horwood & Mala Ali Mapatano
‘I am not only beneficial to the community but to the entire country, I am trained as a researcher now’ Global Public Health , 2021Debritu Nane, Anne Hatløy, Elazar Tadesse and Bernt Lindtjørn
Research protocol local ingredients-based supplementary food as an alternative to corn-soya blends plus for treating moderate acute malnutrition among children aged 6 to 59 months , 2019Pawan Acharya, Hallgeir Kismul, Mala Ali Mapatano & Anne Hatløy
Individual-and community-level determinants of child immunization in the Democratic Republic of Congo: A multilevel analysis , 2018Bruno Masquelier, Lucia Hug, David Sharrow, Danzhen You, Daniel Hogan, Kenneth Hill, Jing Liu, Jon Pedersen and Leontine Alkema
Global, regional, and national mortality trends in older children and young adolescents (5–14 years) from 1990 to 2016: an analysis of empirical data The Lancet , 2018Fengqing Chao, Danzhen You, Jon Pedersen, Lucia Hug, Leontine Alkema
National and regional under-5 mortality rate by economic status for low-income and middle-income countries: a systematic assessment Lancet Glob Health , 2018Marianne Sandsmark Morseth, Navnit Kaur Grewal, Ida Sophie Kaasa, Anne Hatløy, Ingrid Barikmo and Sigrun Henjum
Dietary diversity is related to socioeconomic status among adult Saharawi refugees living in Algeria , 2017Bumbangi NF, Muma JB, Choongo K, Mukanga M, Velu MR , Veldman F, Hatløy A , Mapatano MA
Occurrence and factors associated with aflatoxin contamination of raw peanuts from Lusaka district's markets, Zambia Food Control , 2016Hedda Flatø and Huafeng Zhang
Inequity in level of healthcare utilization before and after universal health coverage reforms in ChinaKismul H, Hatløy, Andersen P, Mapatano M, Van den Broeck J and Molland KM (2015).
The social context of severe child malnutrition: a qualitative household case study from a rural area of the Democratic Republic of Congo International Journal for Equity in Health , 2015Jon Pedersen and Jing Liu
Child Mortality Estimation , 2012Bøås M and Hatløy A
Alcohol and drugs in post-war Sierra Leone Journal of Drug and Alcohol Studies , 2008Hallund J, Hatløy A, Benesi I and Thilsted SH
Snacks are important for fat and vitamin intakes among rural African women: a cross-sectional study from Malawi European Journal of Clinical Nutrition , 2007Torheim LE, Ouattara F, Diarra MM, Thiam FD, Barikmo I, Hatløy A and Oshaug A
Nutrition adequacy and dietary diversity in rural Mali: association and determinants European Journal of Clinical Nutrition , 2004Torheim LE, Barikmo I, Parr C, Hatløy A, Ouatara F, Oshaug A
Validation of food variety as an indicator of diet quality assessed with a food frequency questionnaire for Western Mali European Journal of Clinical Nutrition , 2003Torheim LE, Barikmo I, Hatløy A, Ouattara F, Diarra M and Oshaug A
Validation of a quantitative food frequency questionnaire in Western Mali , 2001Hatløy A, Hallund J, Diarra MM and Oshaug A
Food variety scores, socio-economic status and nutritional status in urban and rural areas in Koutiala (Mali) Public Health Nutrition , 2000Sampaio FS, von der Fehr FR, Arneberg P, Gigante DP, Hatløy A
A Risk factors for dental fluorosis in 6-11 year-old children living in rural areas of Paraiba – Brazil. Caries Research , 1999Hatløy A, Torheim LE and Oshaug A
Food variety – a good indicator of nutritional adequacy? A case study from an urban area in Mali, West Africa European Journal of Clinical Nutrition , 1998Nordeide MB, Hatløy A, Følling M, Lie E and Oshaug A
Nutrient composition and nutritional importance of green leaves and wild food resources in an agricultural district, Koutiala, in Southern Mali International Journal of Food Sciences and Nutrition , 1996Oshaug A,Pedersen J, Diarra M, Ag Bendech M, Hatløy A
Problems and pitfalls in the use of estimated age in anthropometric measurements of children from 6 to 60 months of age: A case from Mali Journal of Nutrition , 1994Christiane Horwood, Anne Hatløy and Mapatano Mala Ali
GROWNUT: Growing partnership for higher education and research in nutritional epidemiology in Democratic Republic of CongoAnne Hatløy, Malena Kyvik Martens & Svein Erik Stave
Matsystemer i norsk utviklingspolitikkTone Sommerfelt and Anne Hatløy
Children living and/or working in the streets of Georgia , 2018Anne Hatløy, Tone Sommerfelt & Liv Elin Torheim
Ernæring - et sulteforet utviklingsfelt , 2017Hedda Flatø
China’s Healthcare Reform: New leadership, new opportunities? , 2014