Vi forsker på arbeidslivsreguleringer, kollektiv organisering og individuell atferd i arbeidslivet – og analyserer vilkårene for endringer, så vel som virkningene av dem.
Sentrale spørsmål er:
Hva skjer når ansatte i departementene går fra egne kontorer til aktivitetsbaserte arbeidsplasser uten faste plasser? Fafo, i samarbeid med PwC, evaluerer første års erfaringer med «Pilot for aktivitetsbasert arbeidsplasskonsept» i Kommunal- og distriktsdepartementet. Målet er å gi kunnskap for planlegging og forberedelser av innflytning i det nye regjeringskvartalet i 2025.
At arbeidsgiverne truer med eller benytter lockout – å «låse ute» arbeidstakerne fra sitt lønnsarbeid – er blitt et sjeldent fenomen i dagens norske arbeidsliv. Noen har til og med hevdet at lockout er dødt som virkemiddel etter en feilslått lockout i 1986. Nå har likevel NHO Luftfart varslet bruk av dette som et mottrekk til den pågående streiken blant flyteknikere. En artikkel skrevet av Kristin Alsos og Kristine Nergaard gir et overblikk over denne formen for arbeidskamp, med vekt på arbeidsgivernes lockout-strategier etter årtusenskiftet.
De grovt utnyttede arbeidstakerne som omtales i denne rapporten befinner seg nederst på arbeidslivsstigen. Med utgangspunkt i Kirkens Bymisjon i Oslo sitt arbeid med gruppa, beskriver rapporten regelverk, hjelpeapparat og hindringer for å ta opp kampen mot arbeidsgiverne. Det er umulig å tallfeste hvor mange det gjelder, men trolig er problemene undervurderte. Rapporten reiser også spørsmål om det er behov for en nye lovbestemmelser og bedre støtte og samordning.
Dette er den andre av fire publikasjoner fra Helt fram-prosjektet hvor Fafo følger kommunene Drammen og Fredrikstad og Bydel Østensjø i Oslo i deres forsøk på å utvikle ny kunnskap om utvikling av heltidskultur i kommunale helse- og omsorgstjenester. I notatet beskrives erfaringer fra den første delen av prosjektet, med særlig vekt på de ulike involveringsaktivitetene som har vært gjennomført.