Global helse

Fafos helserelaterte forskning fokuserer på sosiale dimensjoner av helseproblemer, inkludert ulikhet, sårbarhet, mestringsstrategier og tilpasning. Vårt mål er å fremme forskning av høy kvalitet og evalueringer for å forbedre helse og redusere ulikheter i helse. Vi har et særlig søkelys på marginaliserte befolkninger, som inkluderer populasjoner i konflikt og sårbare områder.

Som sentrale drivere av sosioøkonomisk utvikling, har strategier for å fremme, beskytte og støtte optimal helse fått økende global oppmerksomhet. Helse er en integrert del av tusenårsmålene (MDG) i FN, og for å oppnå rettferdig helse kreves både et statlig ansvar og global kollektiv handling. Sosioøkonomisk ulikhet fører til ulikhet i tilgangen til mat, helsetjenester og andre offentlige tjenester. Dette igjen fører til forskjeller i helseutfall, som for eksempel sykdom, underernæring og for tidlig død. I sårbare situasjoner kan helsa svekkes både på grunn av direkte tap i forbindelse med konflikt eller katastrofe, og indirekte som følge av et dårligere tjenestetilbud.

Fafos forskningskompetanse innen folkehelse inkluderer: dødelighetsberegninger; mor-barn helse og ernæring, matvareusikkerhet og praksis i spedbarnsernæring. Helsemoduler er en integrert del av Fafos levekårsundersøkelser, samt forskning knyttet til konflikt, katastrofer og miljøtilpasning. En sentral del av vårt arbeid på disse områdene er å utvikle indikatorer og målemetoder for å vurdere endringer i helse og ernæring på en mest mulig korrekt måte.

Global helse

Kontakt

Forskere

Seniorforsker
Forsker (permisjon)
Forsker
Anne Hatløy, Ketil Bråthen, Svein Erik Stave and Anne Inga Hilsen
Fafo Paper 2019:29
Anne Hatløy, Ketil Bråthen, Svein Erik Stave og Anne Inga Hilsen
Fafo-notat 2019:25
Anne Hatløy og Ketil Bråthen
Fafo-notat 2019:11
Anne Hatløy, Ketil Bråthen, Svein Erik Stave and Anne Inga Hilsen
Fafo-paper 2019:12
Anne Hatløy, Ketil Bråthen, Svein Erik Stave og Anne Inga Hilsen
Fafo-notat 2019:09
Fafo-report 2017:24
Jon Pedersen
Fafo-report 2009:20

Marianne Sandsmark Morseth, Navnit Kaur Grewal, Ida Sophie Kaasa, Anne Hatløy, Ingrid Barikmo and Sigrun Henjum

Dietary diversity is related to socioeconomic status among adult Saharawi refugees living in Algeria

Bumbangi NF, Muma JB, Choongo K, Mukanga M, Velu MR , Veldman F, Hatløy A , Mapatano MA

Occurrence and factors associated with aflatoxin contamination of raw peanuts from Lusaka district's markets, Zambia
Food Control
International Journal for Equity in Health
Journal of Drug and Alcohol Studies
European Journal of Clinical Nutrition

Torheim LE, Ouattara F, Diarra MM, Thiam FD, Barikmo I, Hatløy A and Oshaug A

Nutrition adequacy and dietary diversity in rural Mali: association and determinants
European Journal of Clinical Nutrition
European Journal of Clinical Nutrition

Torheim LE, Barikmo I, Hatløy A, Ouattara F, Diarra M and Oshaug A

Validation of a quantitative food frequency questionnaire in Western Mali
Caries Research
European Journal of Clinical Nutrition
International Journal of Food Sciences and Nutrition

Anne Hatløy, Malena Kyvik Martens & Svein Erik Stave

Matsystemer i norsk utviklingspolitikk
Matsikkerhet, klimatilpasset landbruk og ernæring

Prosjektleder: Anne Hatløy
Prosjektslutt: 2022

Prosjektleder: Anne Hatløy
Prosjektslutt: 2017

Prosjektleder: Anne Hatløy
Prosjektslutt: 2016

Prosjektleder: Anne Hatløy
Prosjektslutt: 2013