Research area:
Active ageing policy at the workplace
At Fafo we study policies targeting older workers, and how such policies affect older workers’ labor market participation and retirement behaviour. We apply a wide range of methods and theories and collaborate with national and international colleagues.
The main goals of our research are:
- To describe the public attitudes towards the elderly and older workers
- To describe the prevalence of policies and measures targeting older workers in Norway
- To describe and analyze differences in attitudes, involvement and use of measures among establishments
- To contribute to a better basis for policies targeting older workers among establishments and organizations
- To analyze the effects of the different measures and interventions targeting older workers
- To compare and explain national differences in involvement around the elderly and differences in employment rates among older workers.
We apply a wide range of data sources and methods, and favor mixed methods. Our expertise covers both qualitative and quantitative approaches. We do case studies, normative process research and action research. We also develop and analyze surveys targeting both employers and employees, and we use registry data and linked survey and register data.
We do causal analyses to measure the effects of changes in regulations, the introduction of special measures or interventions, and analyze older workers’ labor market participation and retirement behaviour.
We try to conduct comparative research, thus knowledge on retirement systems and reforms in other countries is important.
Ongoing projects
Fafo skal bistå SSP i utvikling og gjennomføring av et lederprogram om seniorpolitikk. Målet er å øke reell avgangsalder.
Hovedprosjektet - Et bærekraftig arbeidsliv for alle - utfordringer og muligheter - er et prosjekt finansiert av Forte, det svenske forskningsrådet. Prosjektet ledes av Daniel Falkstedt ved Karolinska institutet i Stockholm. Prosjektet har fire ulike arbeidspakker. Fafo deltar i arbeidspakke 4, hvor hovedfokuset er på seniorpolitikk og hvordan tiltak og initiativ på virksomhetsnivå kan få flere til å kunne og ville jobbe lengre. Dette delprosjektet ledes av Katarina Kjellberg ved Karolinska. I tillegg deltar Maria Albin, Annika Lindahl Nordberg, Magnus Linnarud Johansson og Karina Berglund, alle ved Karolinska institutet.
Eurofound er et treparts EU-organ som har som formål å produsere kunnskap som kan bidra til utvikling av arbeidslivs- og velferdspolitikk i EU-landene (i tillegg til Norge). Fafo er, i samarbeid med Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), nasjonal korrespondent for Norge. Arbeidet finansieres av Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Økt levealder og reduserte fødselsrate øker presset på velferdsfinansieringen i de fleste land. Over hele Europa fokuseres det derfor på å få flere eldre til å stå lenger i arbeid. Selv om befolkningen i gjennomsnitt er friskere, bedre utdannet og har lengre karriere enn tidligere, er det fortsatt begrenset kunnskap om helsekonsekvensene av lengre yrkeskarrierer.
Prosjektet vil se både på erfaringene som er gjort, og trender som kan observeres etter pensjonsreformen så langt.
Fafo publications
Articles and book chapters
Other publications
Completed projects
Hovedmålet med prosjektet er å bidra til et oppdatert faktagrunnlag om hvordan det er å være senior i sykehus for sykepleiere, hjelpepleiere og helsefagarbeidere med pasientkontakt, samt å angi hva som kan være egnede tiltak for at flere kan, og vil, fortsette noen år til.
Prosjektet skal oppsummere, konkretisere og vurdere de utfordringer og muligheter som er dokumentert for 10 ulike bransjer/yrker definere hvilke som er generelle og hvilke som er mer bransjespesifikke, samt vurdere og foreslå strategier for hvordan den enkelte arbeidsplass kan bidra til at flere seniorer kan forlenge sine yrkeskarrierer. Som en del av prosjektet skal det i tillegg gjennomføres en 10. bransjestudie som ser på seniorer i skolesektoren, dvs. lærerne/undervisningspersonalet i skolesektoren.
Selv om økt utdanning viser seg å ha en positiv sysselsettingseffekt vet vi at mange seniorer i Norge ikke deltar i videreutdanning. Det er derfor viktig å få mer kunnskap om hva som skal til for at flere voksne deltar. Forprosjektet skal kartlegge mulighetene for å gjennomføre et hovedprosjekt som ser på kompetansebestemmelsene i tariffavtalene og deres betydning for seniorers delakelse i livslang læring
Delprosjekt under tema 3a, PensjonsLAB
Formålet med prosjektet er å kartlegge seniorenes situasjon i pleie og omsorg.
Delprosjekt 2a, PensjonsLAB.
Gjennom analyse av nyere registerdatasett og koblede virksomhetssurvey- og registerbaserte individdata vil Fafo undersøke om og hvordan virksomhetenes rekrutteringspraksis i privat sektor så vel som ansattes avgangsmønster påvirkes av aldersgrensene.
SSP er i oppstarten av en kampanje kalt #de15beste, og for å styrke innretningen og kunnskapsgrunnlaget for denne kampanjen, skal Fafo gjennomføre en kvalitativ intervjuundersøkelse som kan innhente erfaringer fra seniorene selv.
Forskningsrådet deltar sammen med Arbeids- og sosialdepartementet i Joint Programme Initiatives (JPI) innenfor området «More Years, Better Lives».
Fafo skal bistå Arbeidstilsynet i deres arbeid med seniorpolitikk internt.
Formålet med prosjektet er å kartlegge seniorenes situasjon i industrien, herunder deres tilpasning til pensjonsreformen.
Prosjektet ønsker å se på betingelsene for god seniorpolitikk i varehandelen og er et samarbeid mellom Handel og Kontor i Norge, Virke, Fafo, Senter for seniorpolitikk og Fellestiltakene LO-VIRKE.
Prosjektet skal kartlegge hvordan statlige virksomheter jobber med seniorpolitikk og seniortiltak.
Formålet med prosjektet er å kartlegge seniorenes situasjon i barnehagesektoren, som omfanget av 50+ i yrkene/bransjene.
Prosjektet har til hensikt å utdype vår forståelse av sammenhengen mellom livslang læring og ansettelsesmuligheter for eldre voksne.
Målet med prosjektet er å utforske eksisterende mobilitetsmønstre (skifte av jobber/karrierer) blant eldre arbeidstakere (50+), og analysere forutsetninger for vellykkede overganger (mobilitet).
Prosjektet tar sikte på å gi relevant kunnskap om og innsikt i mobilitet blant seniorer i Norge.
Prosjektets formål er å sammenstille og utbre kjennskapen til den eksisterende kunnskapen om betydningen av arbeidsmiljøet - i samspill med andre faktorer - for fastholdelse av eldre arbeidstakere på arbeidsmarkedet i et komparativt perspektiv..
Prosjektet kartlegger norske virksomheters arbeidskraftsstrategier overfor eldre arbeidstakere.
Vi ønsker gjennom prosjektet å invitere til en mer aktiv dialog med arbeidslivet og dets aktører, særlig ledere og tillitsvalgte på virksomhetsnivå. I dag er det som regel vi fors-kere, sammen med sentrale aktører i SSP og arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjone-ne som definerer hva som er aktuelle seniorpolitiske spørsmålene det er verdt å bry seg om, forske på og kjempe for. Som regel peker vi på relevante problemstillinger, men det er ikke alltid vi vet hvor skoen trykker ”der ute”.
Vår idé er å invitere virksomhetene til å komme med spørsmål, ideer og innspill di-rekte til forskerne. Gjennom en ”Spør forskerne” blogg vil arbeidslivet få forskerne i tale i et mer direkte og uformelt format enn forskningsformidling vanligvis skjer. Gjen-nom korte artikler på denne bloggen vil vi presenterer seks brede temaer, og inviterer personalledere, tillitsvalgte og enkeltvirksomheter til å komme med spørsmål, innspill og idéer – eventuelt problemer/dilemmaer de strir med, knyttet til disse områdene. Vi gjennomgår og oppsummerer så disse, og besvarer eventuelle spørsmål og kommentarer løpende.
Fafo skal utarbeide en rapport som beskriver tidligpensjoneringsmønsteret i kommunesektoren ved hjelp av tidligtrlensjonsrater, pensjoneringskurver og tall som viser forventet (reell) pensjoneringsaldernevnt, beskrive varíasjonen i tidligpensjoneringsmønsteret og bruk av ulike ordninger over tid og mellom grupper, og g¡øre analyser av årsqkene til tidligavgangen, basert på data fra Kommunal Landspensjonskasse (KLP) og Statens pensjonskasse (SPK), tilsvarende det som er gjort i Fafo-rapport 509 og2007:39.
Fafo skal utarbeide en spesialanalyse om effekter av IA-avtalen og tiltak på virksomhetsnivå basert på en foreliggende surveyundersøkelse og registerdata.
Fafo har på oppdrag for Pensjonskontoret undersøkt tidligpensjoneringsbeslutning i kommunal og fylkeskommunal sektor.
The main aim of the proposed project is to examine whether today's senior-policy initiatives reach the intended target groups and have the desired effect on retirement behaviour.
Prosjektets hovedmål er å bidra til en forståelse av hvilken rolle foretak, bedrifter og arbeidsplasser har for ekskludering og inkludering av arbeidstakere.
Prosjektet skal belyse virkninger for kommunesektoren av pensjonsreformen, og da særlig om og hvordan den påvirker pensjoneringsatferden og arbeidstilbudet. Det gjøres gjennom analyse av surveydata og registerdata.
Prosjektets hovedmål er å bidra til en forståelse av hvilken rolle arbeidsgivers strategier for å håndtere sykefravær og sikre ansattes helse har endret seg over de siste tiårene, og hvordan disse endringene har påvirket ansattes sykefravær og tilbaketrekking fra arbeidslivet.