Kina i grisens år – steilere fronter
Lang Fafo-frokost Fafo, Borggata 2B, Oslo Onsdag 6. februar 2019, kl. 08.30–10.30 onsdag, 06 februar 2019

Ved inngangen til grisens år har Kina lagt bak seg feiringen av 40-årsjubileet for reformene som ses på som starten på Kinas voldsomme vekst og utvikling. Kina har etablert seg som en verdensstormakt innen økonomi, teknologi og internasjonale prosjekter som «One Belt, One Road»-satsingen. Men utsiktene for politisk, økonomisk og internasjonal utvikling i Kina vurderes nå av mange som mørkere enn på lenge.

Likevel: Samtidig som veksten fortsetter skjerpes frontene i den pågående handelskrigen mellom USA og Kina. Og Kinas diplomatiske forhold til vestlige stormakter forverres. Xi Jinping bekreftet dystre spådommer da han i mars 2018 avviklet tidsbegrensingen på sin egen presidentperiode. Internt i Kina blir kårene for dem som ønsker å fremme alternative syn stadig vanskeligere.

Den 5. februar innledes grisens år i Kina. Tradisjon tro markerer Fafo kinesisk nyttår med et frokostseminar. Vi samler et panel av Kina-kjennere som belyser saker de mener det er viktig å følge med på for å forstå utviklingen i Kina i året som kommer. Blant temaene vi tar opp er kinesisk sikkerhetspolitikk, økonomi, teknologiutvikling, partiets rolle, miljø, og samfunnsutvikling – alt sett i lys av Kinas nasjonale og globale ambisjoner. Hva betyr dette for Kina, verden – og ikke minst for oss her hjemme?

Jo Inge Bekkevold Olav Chen Henning Kristoffersen Mette Halskov Hansen Harald Bøckman Kristin Dalen