En langvarig politisk og økonomisk krise, forverret av eksplosjonen i Beirut havn, covid-19-pandemien og den globale matkrisen, har ført til en voldsom nedgang i Libanons økonomi av en karakter som normalt kun assosieres med konflikt eller krig. I denne situasjonen er det store antallet syriske flyktninger spesielt sårbare, og de har blitt syndebukker i en populistisk politisk diskurs.
Et policy brief fra Fafo presenterer de viktigste konklusjonene fra en studie gjennomført blant syriske flyktninger i Libanon i november 2022. Det er også basert på en rekke forskningsprosjekter om syriske flyktninger i Libanon som startet i 2013, og feltarbeid utført i november 2022, samt andre rapporter og studier om den syriske befolkningen i Libanon.
En ny Fafo-rapport «Vikarbruk i sykehus og kommunale helse- og omsorgstjenester» viser at en stadig større andel av tjenestene innen helse og omsorg drives med «flyktig» arbeidskraft. Innleie utgjør 20 prosent av arbeidskostnadene mens bruken av vikarbyrå står for 2 prosent. Mange fast ansatte jobber i stillinger som er mindre enn 25 prosent.
Rapporten er blitt til i samarbeid mellom Fafo, Samfunnsøkonomisk Analyse AS (SØA) og Agenda Kaupang AS (AK). Den er skrevet av Leif E. Moland fra Fafo (prosjektleder) og Maja Tofteng fra SØA. Astrid Nesland fra AK har bistått med regnskapsanalyser.